Mısır Ekimi

Mısır Ekimi

Mısırda ekim zamanı belirlenirken yetiştiricilik yapılacak bölgenin rakımına göre değişmektedir. Ülkemizde Çukurova Bölgesi gibi düşük rakımlı bölgelerde en uygun ekim zamanı nisan ayının başlarıdır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yüksek rakımlı bölgelerde ise mayıs ayı içerisinde ekim yapılmalıdır.

Mısır bitkisinde ekim derinliği iklim ve toprak şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Mısır bitkisinde ekim derinliği 2–7,5 cm arasında değişmektedir. Ekim yapılacak toprağın yüzeyi kuru ve sıcak ise ekim derinliği arttırılabilir. Örnek olarak tohumu daha nemli bir ortama bırakmak için killi topraklarda 7,5–8,5 cm, siltli topraklarda 10–11,5 cm ve kumlu topraklarda 12,5 cm derinliğe ekim yapılabilir. Toprak rutubeti ve sıcaklığının yeterli olduğu topraklarda ve uygun ekim zamanında ekim derinliği 5 cm olmalıdır.

Mısır bitkisinde ekim sıklığı, mısır çeşidine, ekim zamanına, yetiştirme amacına, rakıma, iklime, sulama miktarına ve toprağın durumuna göre değişiklik gösterir. Mısırda sık ekim koçan bağlamayan bitki sayısını ve yatmayı arttırır, dane/sap oranının da düşüşlere neden olur ve tarlada bitkinin su ile gübre ihtiyaçlarında artışa neden olur. Seyrek yapılan ekim ise birim alandan alınan ürün miktarının azalmasına neden olur.

Mısır ekiminde farklı ekim yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler serpme ekim, ocak usulü ekim ve sıraya ekim yöntemleri kullanılır. Dekara atılacak tohum miktarları ise mısır çeşitlerin bin dane ağırlığına göre değişmektedir. Ekim makineleri ile mısır ekiminde 2–2,5 kg/da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır.

Serpme ekim yöntemi genellikle makine kullanımının zor olduğu dağlık kesimlerde ve küçük tarım arazilerinde uygulanır. Serpme ekimde dekara 10–11 kg gibi çok yüksek miktarda tohumluk kullanılır. Ocak usulü ekimde çıkış daha düzenli olur. Sıraya ekim yönteminde ise ekim elle veya ekim makineleri ile yapılabilir. En uygun ekim yöntemi ekim makineleri ile sıraya yapılan ekimdir.
Top