Mısır Yetiştiriciliğinde İklim İstekleri

Mısır Yetiştiriciliğinde İklim İstekleri

Mısır sıcak iklim tahılıdır. Mısır tohumu 10–11 °C’de çimlenmeye başlar. Yaklaşık 5–10 cm derinliğindeki toprak sıcaklığı 15 °C’ye ulaştığında ise çimlenme hızlanır. Bu şartlarda ekimden 7–10 gün sonra çıkış görülür. Mısır sıcak iklim tahılı olmasına rağmen sıcaklık 32 °C’ye ulaştığında kök ve sap uzamasında ani bir azalma görülür ve bu sıcaklık 40 °C’ye ulaştığında çimlenmiş köklerde ölüm meydana gelir. Diğer taraftan sıcaklık 9 °C’nin altına düşerse mısırda kök uzaması durur. Mısır üretimi için 30–35 °C’ler arasındaki sıcaklıklar uygun olmaktadır.

Mısır yetiştiriciliği için ışık önemli bir faktördür. Mısır bitkisinde ışık döllenmeden sonraki ilk bir kaç gün verimi etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Bu dönemde meydana gelen gölgelenme (tam bulutluluk) mısır veriminde azalmalara neden olmaktadır. Gölgelenme süresi arttıkça verim düşüşü artmaktadır. Işık azlığı gibi fazlalığı da mısır üretiminde olumsuzluklara neden olmaktadır. Güneş enerjisinin yüksek olduğu aşırı sıcak bir günde bol ışık alan tepe yapraklarında fotosentez tamamen durmaktadır.

Mısır bitkisinin ortalama ve en düşük nem isteği, sıcaklığa ile alınabilen su miktarına bağlı olarak değişmektedir. Fakat nem oranın %60’ın altına düşmemesi gerekir. Mısırda % 50 düzeylerine inen bağıl nem ortamında, bitki maksimum transprasyondan sonra stomalarını kapatmak zorunda kalır. Nem oranının % 75’ten % 50’ye düşmesi ise su tüketimini iki katına çıkarır. Mısırın özellikle tozlanma dönemindeki düşük hava neminden olumsuz etkilenmesi dane bağlamada olumsuzluklara neden olur ve transprasyon yoluyla su kayıplarını artırır. Mısır bitkisinde kuraklığın fiziksel ve morfolojik olarak başlıca etkileri şunlardır:

- Kuraklık ve ısı değişiminde üsten bir kaç yaprak yanık duruma geçer ve ölür.

- Sürekli devam eden kuraklıkta genç yapraklar ölür ve sonunda tepe püskülü zarar görür.

- Bitinin alt yapraklarından itibaren solma ve buruşma meydana gelir.

- Tepe püskülü oluşmadan meydana gelen kuraklık nedeniyle bitki boyunda azalmalar meydana gelir.

- Tozlanma döneminde meydana gelecek kuraklıktan dolayı tane bağlama oranı düşer.

- Çiçeklenme döneminde toprak neminin azlığı, tepe püskülü çıkışını hızlandırırken koçan püskülü çıkışını geciktirir. Bu durumda tepe püskülü ile koçan püskülü arasında uyumsuzluk meydana gelir.
Top