Kırmızı Pancar Hastalık ve Zararlıları

Kırmızı Pancar Hastalık ve Zararlıları

Yüksek verimli sebze elde etmek için uygun zamanlardaki zararlı ve hastalık kontrolü yapılması çok önemlidir. Doğru yapılan teşhis uygun önlemleri almanızı sağlar. Eğer herhangi bir şüphe varsa uzmana danışılmalıdır. Zararlı veya hastalığın ilk sinyallerine dikkat edilmeli ve gerekli önlemler hemen alınmalıdır.

Piyasada oldukça fazla miktarda zararlılara ve hastalıklara karşı kimyasal ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar doğru kullanıldığında etkili olmakta kimi zamanda yanlış kullanımdan dolayı tehlikeli olmaktadır. Kullanmadan önce prospektüs dikkatlice okunmalıdır.

PAMUĞUMSU ÇÜRÜME

Çürüme tüm zemini etkiler. Fideler çürümeden etkilenmeye başladığı zaman ilk kotiledeonların rengi soluklaşır. Sonra tüm yüzey küf ile kaplanır ve incelerek aşağıya doğru kıvrılır. Yaprakların üst kısmında düzensiz, soluk yeşil bölümler oluşur, daha alt kısımlar beyaz-gri renge dönüşür. Bu bölümler daha sonra kahverengiye döner ve ölür.

TOZ KÜFLENME

Yaprakların her iki yüzeyinde yarım cm. çapında grimsi beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler kısa sürede irileşir ve yapraklar gri küf ile kaplanır ve kök büyümesini tamamlamadan ölür.

YAPRAK BENEKLENMESİ

Yapraklarda kırmızı-koyu kırmızı benekler oluşur. İleri safhalarda ürün tamamen kırmızı-mor görünüm alır. İyi bir küf kontrolü bu hastalığın ilerlemesini önler.

KABUKLANMA

Bu çıkıntılı kabuklar hastalıklı beneklerin aşırı derecede büyümesiyle oluşur. Kabuklanma kuru yaz ayları boyunca kökten sulama ile aza indirilebilir veya yok dilebilir. Topraktaki yüksek kalsiyum miktarı kabuklanma riskini arttırır.

PANCAR BÖCEĞİ

Fideler filizlenmeden zarara uğrar.

PANCAR SİNEĞİ

Larvalar yapraklara yerleşir. İleri safhalarda bitki ölür.

YAPRAK BİTİ

Büyümenin durmasına, bitkinin deforme olmasına ve renginin kaybolmasına neden olur.

PİRE

Yapraklarda küçük delikler oluşur. Genellikle kuru hava koşullarında oluşur.
Top