Domates Yetiştiriciliğinde Toprak İstekleri

Domates Yetiştiriciliğinde Toprak İstekleri

Domatesin toprak isteği; kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişebilir. Derin, geçirgen su tutma kabiliyeti iyi humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Kumlu tınlı topraklarda erken ürün verir. Çorağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarındadır.Ekim Nöbeti Çorağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarındadır.

Domates dikilen bir yere, en az 5 yıl domates dikilmemelidir! En iyi ekim nöbeti; Buğday+2.ürün+Domates şeklinde uygulanabilir.Toprak Hazırlığı Domates çok kuvvetli bir kök yapısına sahiptir.Köklerinin 1m3 hacimde bir toprak içinde yayıldığı düşünüldüğünde topraktan ne derece faydalandığı açıkça ortadadır.Ana kazık kök şaşırtma nedeniyle koparılmazsa 125-140cm derinliğe kadar uzayabilir.

Domates kökleri su içerisinde uzun süre kaldıklarında (4-5 saat) bitki boğulur, pörsür, gelişmesi durur ve bir daha kendini toparlayamaz. Saçak kökleri ise 0-25cm derinliğe kadar uzayabilir. Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek, dikkatle hazırlanması gerekir. Sonbaharda pullukla derince sürülen tarla ilkbaharda ve uygun tavda yine pullukla sürülür.

Sürümle birlikte 2-4 ton yanmış ahır gübresi atmak yararlı olur. Toprak hazırlığı yapılırken bahçe karık şeklinde bölünür ve su akışının bu karıklardan geçmesi sağlanır. Sonra tırmık, tapan veya diskaro çekilerek kesekler kırılır.Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve sıra üzeri mesafesi çeşidin yer ve sırık olmasına göre değişmektedir.
Top